Säännöt

Yleistä

PKS-Airsoftin pelit alkavat aina alkubriiffauksella, jonka aikana käydään tärkeimmät pelialueella toimimiseen liittyvät säännöt ja ohjeistukset. Mikäli briiffin aikana jokin asia jää epäselväksi, tulee sinun varmistua asiasta kysymällä pelinjohdolta selvennystä.

PKS-Airsoft ei ole vastuussa pelien aikana mahdollisesti sattuvista tapaturmista, mutta tilanteen tullen autamme kykyjemme mukaan. Peleissämme käytetään yleisiä lajin sääntöjä, joita noudattamalla vahinkojen määrä saadaan minimoitua. Yleisimmät haaverit peleissämme ovat normaaleja ulkona liikkuessa sattuvia, kuten nilkan venähtäminen tai kompastumiset.

KAIKILLA PELIALUEILLA ON BIOKUULAPAKKO JA PELIALUEILLA ROSKAAMINEN ON EHDOTTOMASTI KIELLETTY


Suojaimet ja tarvittavat pelivarusteet:

Vain yhdistyksen hyväksi tietämät ja tuntemat suojaimet ovat sallittuja. Näitä ovat mm. Bolle ja ESS -merkkiset suojaimet. Suojalaseiksi ei hyväksytä esimerkiksi laskettelu-, ajo-, kemisti- tai ilotulitelaseja. Varmista lasiesi turvallisuus etukäteen tai ennen pelejä pelipaikalla.

Epäilyttävät suojaimet voidaan testata pelaajan oman turvallisuuden vuoksi ennen pelin alkua pelien tehokkaimmalla aseella lähietäisyydeltä. Mikäli suojain rikkoontuu testissä, ei pelinjärjestäjä sitä korvaa. Testistä saa myös kieltäytyä, mutta silloin laseilla ei saa pelata.

Yhdistys ei suosittele metalliritilälaseja silmien suojaukseen. Metalliritilät eivät suojaa pirstoutuneilta kuulilta ja niissä on usein suuriakin laatueroja kestävyyksien kannalta silmäsuojaimina. Suosittelemme kaikille linssillisiä suojalaseja.

Alle 18-vuotiaan tulee käyttää tiiviitä, hihnalla varustettuja suojalaseja. Vain täysi-ikäiset henkilöt (18v täyttäneet) saavat käyttää sankalaseja. Niskahihnan käyttö on hyvin suositeltavaa sankalasien kanssa.

Suosittelemme kaikille pelaajille myös kasvot suojaavia varusteita.

Peleissä on käytössä keltainen ja punainen hihanauha sekä oranssi ns. ’raatoliina’. Hihanauhojen tarkoitus on erottaa pelaajajoukkueet toisistaan. Punainen vasemmassa ja keltainen oikeassa kädessä. Oranssi ’raatoliina’ on oltava tarpeeksi näkyvä ja kirkas, jotta sen erottaa matkan päästä. Raatolinalla pelaaja osoitetaan pelistä eliminoituneeksi tai muuten pelissä poissaolevaksi.


Airsoft-aseiden tehorajat:

Korpilammen pelialue:

- Sarjatuleen kykenevät aseet 1,7 Joulea

- Puoliautomaattiset aseet 2,25 Joulea

- Kertaviritteiset aseet 3,0 Joulea

Lahnuksen ampumarata:

- Tavanomaiset sarjatuliaseet: 1,7 Joulea

- Konekiväärit: 2,0 Joulea

- Puoliautomaattitarkkuuskiväärit: 2,5 Joulea

- Raskaat puoliautomaattitarkkuuskiväärit (M82 Barrett/vast.): 3,0 Joulea

- Kertatulitarkkuuskiväärit: 4,0 Joulea

Emme jousta aseiden tehorajoista.

Pelaajien on noudatettava riittäviä ampumaetäisyyksiä!

Jos pelaat tehokkaalla (yli 1,7 Joulea) aseella, pitää sinulla olla alle 1,7J vara-ase lähitilanteita varten.

"Laukaus" -sääntö käsitellään erikseen alempana.

Mikäli et tiedä aseesi tehoja, tulee sinun pyytää pelinjohdolta tehojen mittaamista. Mikäli tiedät aseesi lähtönopeuden tietyllä kuulapainolla, voit käyttää lähtönopeuslaskuria esim Tradesoftin sivuilta: Lähtönopeuslaskuri

Savuheitteet, räjähtävät kuulakranaatit ja muut pyrotekniset tuotteet ovat kiellettyjä. Kaasukäyttöiset kuulakranaatit ovat sallittuja.


Pelialueella ja peleissä toimiminen:

Saapuessasi pelipaikan offgame -alueelle vie toimintavalmis aseesi lipas irti erikseen osoitetulle aseenkäsittelyalueelle. Vasta tämän jälkeen laita muu varustus kuntoon. Offgame -alueella, jossa pelaajilla ei ole silmäsuojausta, ei säilytetä aseita pelipäivän aikana. Pistoolin voi pitää kotelossaan, kunhan se pysyy siellä.

Hopin säätäminen ja kohdistukset tapahtuvat aseenkäsittelyalueella turvalliseen suuntaan.

ASEENKÄSITTELYALUEELLA JA PELIKENTÄLLÄ SILMÄSUOJAINPAKKO AINA VOIMASSA

Pelien aikana muista käyttää järkeä ampuessasi toista ihmistä, vaikka käytämmekin ”vain” muovikuulia ampuvia ilma-aseita, joiden lähtönopeus on kohtuullisen pieni. Jokaisen tulisi silti käsitellä asetta, kuin oikeaa.

Älä siis:

- Osoittele turhaan ketään pelissä tai varsinkaan offgame alueella.
- Katso piippuun huoltaessasi asetta
- Kanna asetta julkisella paikalla ilman asiankuuluvaa kantovälinettä
- Pidä asetta turhaan ladattuna, lipasta paikoillaan tai ammu turhaan varsinkaan offgame alueella.


Peleissä:

- Yksi osuma mihin tahansa kehon osaan tai varusteeseen eliminoi sinut pelistä. Huuda tällöin kovaan ääneen "Osuma!", jolloin ampuja tietää, että sinuun on osunut. Nosta tämän jälkeen mahdollinen raatoliina pääsi päälle merkiksi, että olet eliminoitunut pelistä, jolloin kukaan ei ala tulittamaan sinua kohti turhaan. Pelimuodosta riippuen palaat tämän jälkeen offgame -alueelle tai respaat.

Otathan pelien sujuvuuden kannalta osumasi aina. Ei ole reilua toisia pelaajia kohtaan, jos joku ei pelaa yhteisillä säännöillä.

Selkeitä kimmokkeita ei tarvitse ottaa osumiksi, mutta epäselvissä tilanteissa osuma kannattaa mielummin ottaa. Siten vältämme turhat konfliktit pelaajien välillä.

- Ampuminen sokkona (blindfire) on ehdottomasti kiellettyä. Sinun tulee aina nähdä, minne olet ampumassa, jotta vältytään vahingoilta. Et siis voi laittaa asetta suojan yli katsomatta sinne itse.

- Päätä pienemmistä rei’istä tai vastaavista paikoista, jossa on huono näkyvyys, on ampuminen kiellettyä. Tämä koskee varsinkin rakennettua aluetta pelialueilla.

- Mikäli yllätät vastustajan läheltä takaapäin, etkä halua aiheuttaa ylimääräistä mielipahaa vastustajissa, voit sanoa "Laukaus" ampumisen sijaan. Tätä ei kuitenkaan voi hyödyntää, mikäli sinulla on tyhjä lipas tai osuminen ammuttaessa ei olisi ehdottoman varmaa.

- Jos yllätät vastustajan takaapäin, voit myös "puukottaa" hänet koskemalla kevyesti esim. olkapäähän, ja sanomalla "puukko". Tällöin "puukotettu" elimoituu hiljaisesti, eikä huuda "osuma". Puukotus tapahtuu joko kädellä tai leikkiteräasella. Puukottaa ei voi aseen piipulla tai oikealla teräaseella, vaikka se olisi tupessa.

- Osumien ottamatta jättäminen eli modettaminen on ehdottomasti kielletty.


- Pelejä ohjataan pelihuudoilla, jotka kaikki pelaajat ovat velvoitettuja toistamaan. Tällä tavalla varmistumme siitä, että kaikki alueella kuulevat, mikä tilanne on käynnissä.

"PELI KÄY!" huudetaan, kun joukkueet ovat valmiita aloittamaan, jolloin peli alkaa

"PELI SEIS!" huudetaan, kun peli laitetaan tauolle. Tähän syynä voi olla esimerkiksi tapaturma, silmäsuojauksen puuttuminen alueella olevalta tai ulkopuolisen henkilön tai eläimen eksyminen pelialueelle. Kun "peli seis" huudetaan, toistat sen ja jäät paikallesi odottamaan lisäohjeita.

"PELI JATKUU!" huudetaan, kun peli on keskeytetty "peli seis" -huudolla, ja pelinjohto on todennut, että peliä on turvallista jatkaa.

"PELI OHI!" huudetaan, kun käynnissä oleva peli päättyy. Palaa tällöin offgame -alueelle.


Asenne:

Pidä aina mielessäsi, että airsoft on vain leikkiä ja mukava harrastus.

Mikäli sinua huomautetaan säännöistä, älä loukkaannu, vaan paina asia mieleesi vastaavanlaisten tilanteiden välttämiseksi.

Mikäli olet asiasta eri mieltä, voi siitä tietenkin keskustella järkevästi mutta älä ala riidellä asiasta. Nämä säännöt on tehty pelaajien ja pelialueen turvallisuutta muistaen.

Tarvittaessa ota yhteys pelinjohtoon tilanteen selvittämiseksi.

Peliemme tavoitteena on yhteinen hauskanpito, johon saa sekoittua vähän kilpailuhenkeäkin!


Sääntöjen toistuva laiminlyönti voi johtaa pelikieltoon yhdistyksen peleissä.

Pelinjohdolla on valtuudet poistaa sääntöjä toistuvasti rikkova pelaaja alueelta välittömästi.